Air Waybill

Wat is een Air Waybill en wie maakt deze op?   

Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, luchtvracht en de Air Waybill. (Het wordt ook nog wel eens geschreven als Airwaybill of Airway Bill, maar de juiste naam is Air Waybill – AWB).  Simpel gezegd is het een luchtvrachtbrief. De Air Waybill is de vrachtbrief zoals de CMR voor wegtransport en de Bill of Lading voor de zeevrachten.
IATA - LuchtvrachtexpediteurDe Air Waybill dekt de luchtvracht zending. Een luchtvrachtzending wordt ook niet geaccepteerd door de luchtvaartmaatschappij zonder Air Waybill. Een Air Waybill (AWB) is het bewijs van de overeenkomst tussen de verzender en vervoerder. De luchtvrachtbrief dekt het complete traject. Vanaf luchthaven vertrek tot luchthaven aankomst. In sommige gevallen word een traject zelfs met de Air Waybill per (vracht)auto gedekt.

De luchtvracht expediteur die de Airway Bill (AWB) opmaakt en afgeeft hoeft niet de vervoerder zelf te zijn. Toch zijn ze wel verantwoordelijk voor de uitvoering van het transport.

House Air Waybill / Master Air Waybill

Een House Air Waybill wordt over het algemeen afgegeven door een luchtvracht consolidator. Deze groepeert een aantal zendingen van verschillende klanten en biedt deze als een zending aan bij de luchtvaart maatschappij. Op deze manier kan de klant vaak profiteren van scherpere luchtvracht tarieven. De House Air Waybill wijkt af van de normale Air Waybill. De House Airway Bill heeft namelijk een makkelijkere indeling. Bij een House Airway Bill hoort ook een Master Airway Bill. Deze begeleidt de complete zending die word gegroepeerd door de consolidator.

E-Air Waybill

ACN_LogoDe e-Air Waybill (e-AWB) is een elektronische versie van de papieren Air Waybill voor zendingen die door de lucht worden vervoerd. De e-AWB kan in sommige gevallen de papieren versie vervangen. Air Cargo Netherlands (waar TTS TransAir ook lid van is) is druk bezig om de luchthaven Schiphol volledig papierloos te maken. In de toekomst zal de papieren Air Waybill volledig vervangen worden door de e-Air Waybill. Het gebruik van de e-AWB stelt wel hogere eisen aan de juiste invulling en nauwkeurigheid. Een voordeel van de e-AWB is dat de elektronische systemen aan elkaar gekoppeld kunnen worden zodat de verwerking van de luchtvrachten sneller gaat en de kans op fouten verkleind worden. Helaas zijn er nog vele bestemmingen op de wereld waar een e-Air Waybill nog niet geaccepteerd worden. Hiervoor moet er dan soms ook nog een papieren versie worden opgemaakt.

Maakt u zich geen zorgen over de opmaak van uw Air Waybill

Als u uw luchtvracht uitbesteedt aan TTS TransAir dan maken wij de Air Waybill’s voor uw zendingen op. Wij doen dit dagelijks en weten hierdoor exact wat we moeten invullen. Geen zorgen dus, uw zending is in goede handen!

Meer weten over de Air Waybill? Neem contact met ons op!


Worldwide Air Freight Specialists

Meer weten over TTS TransAir? Of bent u benieuwd wat uw luchtvrachtzending zou kosten? Wilt u weten hoe snel uw zending in bijvoorbeeld China kan zijn? Of heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op en we beloven dat we u niet teleur gaan stellen. Online een offerte aanvragen kan natuurlijk ook!